mars 05, 2009

"Krisavtal" känns inte nåt vidare

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det är ingen mardröm - det är i allra högsta grad i verklighten. IF Metall tar till ett grepp som inte känns nåt vidare. Det "krisavtal" som IF Metall har tecknat innebär konjunkturanpassad lön. Det är regeringen som ska ansvara för arbetsmarknadspolitiken.
-------------------------------------------
Jag fick faktiskt frågan en gång på en kurs. Jag tror det var år 1996 på Sunderby Folkhögskola och "Facklig ungdomsskola" som jag var inbjuden till att föreläsa och diskutera LO förbundens uppgift. Vi var rörande överens om att fackets mål med politiken och verksamheten ska vara bland annat att kämpa för: Arbete åt alla, Ökade reallöner och Rättvis fördelning av samhällets resurser. En av kursdeltagarna frågade om jag trodde att facket någon gång i framtiden, i ett civiliserat samhälle kommer att sänka medlemmarnas löner. Jag försökte svara något så när diplomatiskt, att det teoretiskt är fullt möjligt att fackföreningsrörelsen i alla fall en del av den, kan gå med på lönesänkningar i framtiden, men att det är väldigt långsökt att Grafiska Fackförbundet medverkar till lönesänkningar. "Krisavtalet" är nåt annat än vad LO förbunden stått för de senaste etthundra åren. Man löser ingenting genom att lasta över bördorna på individen. Aktiva åtgärder krävs från regeringen som tyvärr är passiv. Regeringen har minskat ersättningen från arbetslöshetsförsäkringen och dragit ner antalet utbildningsplatser. Denna politik leder tyvärr åt fel håll.
-------------------------------
Och när ska direktörerna ta sitt ansvar?
-----------------------