februari 13, 2009

En vakt försvinner med mitt visitkort











-------------------------------------------------------

Tryckerijätten Quebecor säger att de sålt sina andeler i tryckeriet utanför New Delhi i Indien. På Quebecors hemsida finns kontaktuppgifter om verksamheten i New Delhi. Vi har precis fått ett meddelande från koncernledningen i Canada. De säger sig inte ha något ansvar för företaget. Det här går inte ihop.

Vi står utanför ett tryckeri, i utkanten av New Delhi i Indien. Innanför grindarna patrullerar vakter. Vi begär att få träffa någon ansvarig. Vakten försvinner snabbt in med mitt visitkort men kommer inte tillbaka. Vi vet att platschefen befinner sig inne på fabriken, men han vägrar helt enkelt att ta emot oss, Camilla Lundh, jag själv och företrädare för det Indiska fackförbundet, AINEF. Vi vill ta reda på vad som förekommer innanför grindarna. ------------------------------------------------

Produktionen flyttades formellt den 14 december 2008 till en annan del av New Delhi. 150 arbetare förlorade sina jobb. Men det är något som inte stämmer. Antingen har Quebecor lämnat företaget (sålt sin ägarandel) i New Delhi eller så har man det inte. Hur som helst så medverkar man själva till att smutsa ner sitt eget varumärke. Låter det krångligt? Det är precis vad det är. Vem som än driver verksamheten idag gör det genom att marknadsföra sig som Quebecor. Solklart. Läs och se på skylten. Enligt de uppgifter som kommit fram så behovsanställer man personal och betalar löner som är lägre än vad som lagstadgas i Indien.

Quebecor har tecknat ett globalt ramavtal med det globala facket UNI. Det innebär att Quebecor har ett stort ansvar. Allt arbete, oavsett var det utförs ska ske med mänskliga och fackliga rättigheter. Ingen av oss blir egentligen klokare. Vi får helt enkelt gå vidare med detta.

Det har varit händelserika dagar i Indien. Jag har fått se och uppleva både bra och dåliga saker. Det kommer ta tid att smälta alla intryck.