februari 10, 2009

Heliga kor och fyra miljarder mjölkförpackningar














--------------------------------------
Igår lämnade Camilla Lundh, M.L. Talwar och jag Bombay. Vi hann se några heliga kor innan vi tog bussen till Pune, en sträcka på ungefär 200 km. Det blev en ganska behalig resa. Resan tog ganska lång tid. Det blev en sen lunch i bussen, en påse (liten) chips och en Cola light. På kvällen besökte vi SAKAL tryckeri som ligger en bra bit utanför Pune. Vägen dit är allt annat än bra. Tryckeriet är tip top och alla anställda är med i facket. Under en normal kväll och natt trycks det cirka 500 000 tidningar i sju editioner. Vi hade ett möte med klubbstyrelsen och guidades runt i den trevliga anläggningen.












---------------------------------
Talwar och Camilla.


I Pune finns en mängd multinationella företag. Tetra Pak har en anläggning en dryg timmes bilfärd från Pune. Precis som på SAKALS tryckeri kände jag att vi var välkomna. Våra vänner i det Indiska förbundet har tidigare försökt att besöka och komma in på företaget, dock utan framgång. Efter kontakter med Grafiska Fackförbundet så var de idag välkomna.

Vi hade ett möte med företagets ledning och fick en bra visning av företaget. I Pune producerar Tetra Pak årligen cirka fyra miljarder förpackningar, främst mjölkförpackningar. Antalet fackliga medlemmar är lågt. Det får våra vänner i det Indiska förbundet, AINEF ta tag i. 160 anställda plus ett antal inhyrda arbetar på Tetra Pak i Pune.













----------------------------
--------------------------
Sanjoy, Subodh, Talwar och jag. Foto: Camilla Lundh.


I morgon onsdag blir det fler möten i närheten av Pune. Senare under kvällen åker vi vidare mot New Delhi. Just det, jag höll på att glömma. Här kommer ett smakprov från Indien med film och musik. Spänn fast säkerhetsbältena, höj volymen...
-------------------
--------------------