februari 08, 2009

Bollywood och facklig legend som delat fängelsekorridor med Mahattma Gandhi














-
------ ----
--------------------------------------------------------------------------------------
Heter det Bollywood, Bombay eller Mumbai? De jag träffat säger helt enkelt Bombay. I lördagens THE TIMES OF INDIA exponeras Fahran Akhtar. Efter sin andra huvudroll spås han bli Indiens superstjärna. Husfasader och reklam för bio domineras av Fahran Akhtar och filmen "Luck by chance". --------------
----------
----------------------------------------------------
---------
-------------
-----------------------
------------------
M.L. Talwar och Madan Phadnis
---------
-----------------------------
I Indien och Bombay är film en stor industri. Här finns också en stor grafisk- och förpackningsindustri. Det är därför jag är här, inte för att recensera film, om det var nån som trodde det. Under några dagar ska jag, Camilla Lundh och Talwar som är kassör i All India Newspaper Employees Federation, besöka ett antal multinationella företag och medverka på fackliga möten i Bombay, Pune och New Delhi.
-----
Tidigare idag besökte vi legenden och kämpen, Madan Phadnis. Vi åkte hem till honom. Madan är allvarligt sjuk och har bestämt sig för att inte dö på ett sjukhus. Han har emellanåt svårt att hålla sig vaken, men är helt klar i knoppen. Madan Phadnis föddes 1924 och har alltså fyllt 85. Redan i tioårsåldern började Madan arbeta fackligt och politiskt. Han var dåtidens grafittimålare som skrev och målade polititska frihetsbudskap på fasader och husväggar. Han hamnade i unga år i fängelse och kom att tillbringa många år i fängelse för sitt fackliga och politiska arbete. Madan delade under en tid fängelsekorridor med fredskämpen Mahattma Gandhi och berättar för oss om hur han hörde Gandhis röst i korridoren när han bad för sina medfångar.
-----------
Under många år försvarade Madan fackliga medlemmar i domstolen, faktiskt ända fram till för två år sedan. Snacka om krutgubbe. Utan formell utbildning blev han en framstående jurist och advokat. Madan valdes så småningom till ordförande för All India Employees Federation. Madan har hunnit med en hel del under sitt långa liv. Jag kanske skriver mer om det framöver.