januari 23, 2009

På snabbvisit med Olga i Sunne

---------------------------...--------------------



Olga Vinogradova och Ronny Larsson.
--------------ll

Jag har varit på en snabbvisit i Sunne. Tillsammans med Olga Vinogradova från Union Network Internationals Moskvakontor besökte jag tidigare idag Tetra Pak i Sunne. Ronny Larsson som är klubbordförande samt sekreterare och ledamot i det euoropeiska företagsrådet, guidade oss på företaget. Vi hade också ett bra möte. Olga fick träffa Ronny och ta del av hans unika fackliga nätverk inom Tetra Pak i Sverige och övriga Europa.
------
På tisdag nästa vecka kanske UNI och Elanders tecknar ett globalt ramavtal i Mölnlycke. Ett globalt ramavtal är ett fackligt avtal mellan ett multinationellt företag och ett globalt fack. Företag som tecknar ett globalt ramavtal förbinder sig att följa avtalet på alla enheter, oavsett var i världen de har sin verksamhet.
---------------
Globala ramavtal hänvisar till FN-organet ILO:s konventioner om grundläggande fackliga rättigheter, till exempel rätten att organisera sig fackligt, rätten att förhandla kollektivt, förbud mot barnarbete och förbud mot diskriminering. Globala ramavtal kan fungera som en facklig märkning på att det är ett schysst företag. Det går att mildra globaliserningens negativa effekter, globala ramavtal med multinationella företag är ett bra exempel på detta.