januari 15, 2009

Inspirationsdag med Ewa Carlsson
























Skådespelerskan Ewa Carlsson besökte Grafiska Fackförbundets och Skogs- och Träfackets utbildning "Det fackligt politiska uppdraget" på Runö Folkhögskola i tisdags. Ewa Carlsson har förutom att göra teater med politiskt budskap och efterklang bland annat haft huvudrollen i TV-produktionen Jane Horney och i TV-serien Rederiet.
----------
Utan att överdriva så blev dagen och Ewas medverkan succe. Deltagarna inkluderat mig själv och jag tror också Ewa, var behagligt trötta vid dagens slut. Vad var det då som var så speciellt med denna dag? Jo, det handlar om kommunikation och närvaro. En skicklig skådespelare som Ewa Carlsson vet vad det handlar om, och hon är jäkla bra på att dela med sig av sina erfarenheter. Fackliga förebilder både kan och behöver utvecklas. Det finns vissa knep och tips att lära sig om man ska nå ut och vara trovärdig med sitt budskap. En del av dessa knep fick vi lära oss av Ewa. Deltagarna inspirerades och inspirerade också varandra.
--------
Det här var andra steget i utbildningen som kommer att pågå med jämna mellanrum fram till hösten 2010. De borgerliga partierna får se upp! Fackförbunden gör denna satsning med målet att få ett regeringsskifte och en socialdemokratisk valseger 2010.
--------
Det råder ingen kreativitetsbrist i kursgänget. Michael "Ilo" Lindberg, Norsjö, har skrivit en text till Mikael Wiehes låt Titanic. Smaka på den här texten, i mitt tycke är den alldeles lysande:
-------
Valsång
Det började som ett riktigt dåligt val.
På grund av det lider Sverige alla helvetets kval.
För Reinfeldtsa at moderaterna numera har blivit Sveriges nya arbetarparti.
Men folket har bara fått det sämre i landet som han snart ej längre regerar i.
-------
En sjukskriven i Sverige har knappt längre råd med mat.
Men enligt alliansen är ingen sjuk, bara lat.
Hur kan en statsminister vara så blind att han inte ser.
Att dom som byggde upp Sverige var dessa så kallade lata arbetare.
-------
Regeringen säger att dom vet hur allting är.
Men dom skiter i dom unga, sjuka och dom som är pensionär.
Nu är vi less på alliansens lögner när dom håller tal.
Vårt jobb blir att fälla regeringen i nästa riksdagsval.