augusti 25, 2008

Aktuellt om papperslösa

I tisdags premiärvisades Ken Loachs film "It's a Free World". Jag och Janne var där. Filmen är både skrämmande och intressant. Utnyttjandet av papperslösa är tyvär en realitet. Efter filmen stannade de flesta i publiken kvar och diskuterade filmens innehåll och de papperslösas situation.

Nyhetsprogrammet Aktuellt hade under samma kväll debatt mellan LOs odförande Wanja Lundby Wedin och Olle Sahlström. Jag tycker att Wanja vann debatten. En del förbund tar emot papperslösa. LO bestämmer inte över förbundens medlemsvärvning, det gör förbunden själva. Fastighetsanställdas förbund jobbar aktivt med medlemsvärvning, även för papperslösa. Det uppskattas att upp till 50 000 personer i vårt land är papperslösa. 1 september öppnas ett center för papperslösa i Stockholm. TCO plus ett antal förbundsavdelningar från LO-förbunden satsar pengar i centret. Ibland känns det som att det är en fråga i taget som aktualiseras och nu är det de papperslösas situation som är på tapeten. Vi får hoppas att starten och det ekonomsika stödet till centrum för papperslösa inte blir ett sätt att "köpa" sig fri från sakfrågan.

Helgen tillbingade jag och Lena i Umeå och Bygdeå. Vi hjälpte Emma med belysning och annat nödvändigt i den nya lägenheten. Lasse och Ulla bjöd på murkelsoppa och friterad scampi direkt från Lasses wok. Utsökt! Vi fick också med oss lök och mandelpotatis. Vi syns snart och välkommen till Fjollträsk!