augusti 19, 2008

Från tryckeriet i Luleå till Stockholms brus


Idag startas omkring 160 000 bloggar. Man kan fråga sig varför just jag startar en blogg. Finns det inte nog många redan? Har jag nåt att tillföra? I hela mitt yrkesliv har jag verkat inom den grafiska branschen. Först som tryckare i tretton år och sedan som ombudsman i Grafiska Fackförbundet i snart tretton år. I samma stund som jag lärde mig läsa fascinerades jag av det tryckta ordet. När det var dags att välja yrkesinriktning ville jag söka mig mot något som inte "alla andra" skulle välja. Jag ville jobba på en tidning eller nånting liknande, gärna med nåt tekniskt och absolut inte som journalist, för journalist kändes inte som nåt riktigt jobb. Ett riktigt jobb i Luleå var att jobba på järnverket, NJA som nuvarande SSAB hette på den tiden. Efter grafisk gymnasieutbildning i Skellefteå fick jag jobb som lärling på ett tryckeri i Luleå. Och visst var det ganska häftigt att trycka, med dunket från maskinerna, skarpa tryck och fina färger. Åren rullade på och ibland hade jag en viss oro inför min egen framtid när det sas att det papperslösa samhället skulle komma. Att det i framtiden skulle finnas papperstidningar var det inte många som trodde. Att dessa teorier om ett samhälle utan papper och tidningar var fel vet vi idag. Antalet tidningar i såväl upplagor som titlar har istället ökat. Trots denna ökning sägs de tryckta tidningarna gå mot sotdöden. Jag läste nyligen i en rapport publicerad av de globala tidningsutgivarna, att 1,6 miljarder människor dagligen kommer i kontakt med en tidning. 1,6 miljarder människor! Dagstidningarnas årsomsättning är svindlande 190 miljarder US dollar. Av all annonsering sker 42 procent i tryckta medier. Många tidningar får vi "gratis" och tråkigt nog anses dessa gratistidningar vara nån slags sekundaprodukt, trots att tidningar framställs i en hightech-miljö, i alla fall i västvärlden.

Låt mig återgå till det där med min egna fascination över det tryckta ordet. En tryckt roman kan kännas ganska torftig. Men om författaren lyckas fånga läsaren, så kan upplevelsen av en god bok bli närmast oslagbar. Det gamla uttrycket "boken var mycket bättre än filmen" stämmer oftast. När jag tänker efter så finns det dock undantag, Gudfadern Marlon Brando och Al Pacino är outstanding.

Tryckta tidningar kommer säkert att finnas även i framtiden, men måste anpassas efter vad vi som läsare och konsumenter vill ha.

Nu har i alla fall du läst mitt första inlägg på min blogg. Kommentera, kritisera, tyck eller avstå. Valet är ditt.