maj 28, 2009

Evin Cetin - nobbar de gråa gubbarna - värvar istället röda gubbar till Pizza-Sverige!

Jan Eliasson har anslutit sig till kampanjen och kommer att sätta ett kryss framför Evin Cetins namn på Socialdemokraternas valsedel. Bättre föredömen för Socialdemokraterna och Sverige är svåra att hitta. Jan Eliasson har varit både utrikesminister och ordförande i FNs generalförsamling. Han har lovat att lämna över stafettpinnen och jag hoppas att han också kommer att dela med sig av sina internationella kontakter och nätverk till Evin. Ett rejält avstamp kom idag med debattartikeln i DN som också signerats av Anders Lago. Bra! Det behövs en ny europeisk flyktingpolitik som sätter människorna i centrum. Det behövs det också i Sverige. Fredrik Reinfeldt har ett stort ansvar. I alla fall fram till valet 2010. Visst är det konstigt och dåligt att en del kommuner får ta så stort ansvar, en del kommuner tar litet ansvar och en del kommuner, oftast borgerligt styrda - tar inte något ansvar alls.
----------------------------------
Europaparlamentsvalet är viktigt. Den borgerliga regeringen har ställt till med mycket elände. Ungdomsarbetslösheten är näst högst i Europa, det är bara Spanien som har procentuellt fler arbetslösa ungdomar än Sverige. Att vara ung och utan arbete är självklart påfrestande. Oro för sin egen framtid kan omvandlas till ilska, rädsla och maktlöshet. Om valdeltagandet i Europaparlamentsvalet ökar, jämfört med det senaste valet (37,9 %) så tror jag att Socialdemokraterna också ökar. Det hänger liksom ihop. Då blir det starka signaler för en ny regering till valet år 2010.
-------------------------------------------------------------------
I går tittade jag på debatten i TV 4 mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Jag vet inte om det var någon som direkt vann debatten. Reinfeldt suckade flera gånger och det känns inte som att han direkt ”brinner” för Europa. Man blir lite orolig inför det stundande ordförandeskapet. Det blev ingen het debatt om europafrågor, det handlade mest om inrikesfrågor. Det skulle vara roligare om det sändes debatter mellan partiernas kandidater, de som ställer upp i Europaparlamentsvalet.
-------------------------------