april 13, 2009

Oprah fick nobben


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Den härliga påskledigheten är snart slut. Helgen har gått i hälsans tecken. Visst har det blivit en hel del gott men också härliga promenader i den varma vårsolen. Jag tog också fram stavarna och återupptog "Nordic walking" träningen. Hagaparken är som finast denna årstid. De blå koppartälten lyser upp och påminner om forna tider. Cornelis Vreeswijk sjunger om koppartälten på plattan "Getinghonung". Låten "Getinghonung a la Berzeli" känns aktuell med tanke på den tid vi lever i med ohämmad kapitalism, FRA-debatt och annat elände. I lördags bjöd "Kultur-Johan" på fest och tjuvstart på sin egen födelsedag. Det bjöds på afrikans gryta tillagad av en kock från Ghana. Tack det var väldigt gott! "Kultur-Johan" fyller år imorgon och Sussie fyller 45 år idag. Grattis till er båda!
---------------------------------------------------------------
För oss som tror på ett annat samhälle är det tungt just nu. "Den tredje statsmakten" tycks ha bestämt sig för att den borgerliga regeringen ska få sitta kvar. Ekot har låtit undersöka hur medierna beskriver Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt under den tid då de som partildledare varit i opposition. 27 procent av alla artiklar och inslag om Mona Sahlin är negativa. Sex procent av alla artiklar och inslag om Fredrik Reinfeldt är negativa. Snacka om orättvisa. Man måste ställa sig frågan om vad som är problemet. Jag tror inte att det är en tillfällighet. Visst har socialdemokraterna gjort några självmål den senaste tiden men det kan inte förklara allt. De flasta medierna i vårt land styrs av borgerliga ägare och värderingar. Någon diskussion om ägar- och maktkoncentrationen av medierna finns tyvärr inte. Marita Ulvskog är en av ytterst få som brukar påtala mediernas borgerliga dominans. Snart ska Marita till Europaparlamentet. Jag säger bara lycka till Marita! Det ser ännu jävligare ut i övriga Europa när det gäller borgerlig dominans av press och övriga medier. Det är hög tid att se över och börja diskutera avsaknaden av medier i arbetarrörelsens ägo. Det kanske är läge att damma av och göra om LO-tidningen till en tidning för LO-förbundens alla medlemmar och inte enbart för förtroendevalda? En rikstäckande dagstidning med en upplaga på runt 1,7 miljoner ex. Det vore väl nåt? Tänk också vilken marknadsplats tidningen skulle kunna bli för annonsörer.
------------------------------------------------
I går kväll såg jag en trevlig dvd-film. "Damernas detektivbyrå" bygger på författaren Alexander McCall Smiths bok med samma namn som filmen. Oprah Winfrey och Whoopie Goldberg lär ha trott att de skulle få huvudrollen i "Damernas detektivbyrå". Istället blev det soulstjärnan Jill Scott som fick skriva kontrakt för huvudrollen. Jill Scott spelar med pondus och får också chansen att vara "Mama Africa" med hela världen. Helt klart en bra film.
------------------------