december 05, 2008

Sju nya klubbar i Chile













Foto: Myriam Farinatto


På två år har det chilenska grafikerförbundet CONAGRA ökat sitt medlemsantal med ca 20 %. I år har sju nya fackklubbar bildats. Det är resultatet av ett fruktbart samarbete mellan Grafiska Fackförbundet i Sverige, det globala fackliga nätverket UNI Graphical och grafikerförbundet CONAGRA i Chile.

En negativ effekt efter den chilenska diktaturen är att många arbetare har svårt att se sig själva som en del i ett kollektiv. Om detta vittnar många av de fackliga ledare som vi träffar under vårt besök i Santiago. Både jag och Bengt-Åke blir djupt imponerade när vi träffar representanter för de sju nybildade klubbarna. De gör ett bra jobb. Många av dem saknar fackliga erfarenheter och har stora behov av facklig utbildning.

Vi har också besökt den grafiska skolan, Escuela de la Industria Gráfica i Santiago. Ungefär 600 elever varvar sin utbildning med teori på skolan och praktik ute på grafiska företag. Med ganska gammal teknik får eleverna prova skolans maskinpark och besluta om de kan tänka sig en framtid som grafiker. Runt fem procent av eleverna brukar hoppa av. Resten av eleverna fortsätter sin utbildning. I tider med global kris och nedskärningar kan ungdomarnas drömmar och förhoppningar om en framtid med jobb i den grafiska sektorn bli en besvikelse. Skolan drivs av utbildningsdepartementet och administreras av de grafiska arbetsgivarnas organisation ASIMPRES. I samband med vårt besök deltog vi på ett möte mellan skolans ledning, arbetsgivarföreningen och facket. Vårt besök och mötet sägs "öppna dörrar" mellan facket, CONAGRA och arbetsgivarna, ASIMPRES.

Under fredagen ska vi besöka två arbetsplatser, båda med nystartade klubbar. Det ska bli intressant.

~~~

I måndags skrev jag om min egen avsaknad av julstämning och snön som försvann i Stockholm. Jag återkommer säkert till detta tema. Samtidigt runt om i Santiago hör jag denna låt.....

------