oktober 01, 2008

Vart tog jämställdheten vägen?













Margot Wallström, EUs vice ordförande skrev för en tid sedan en debattartikel i Aftonbladet. Hennes artikel handlar om avsaknaden av kvinnor på tunga poster inom EU. Hon uppmanar att fler kvinnor måste väljas annars är det kört med jämställdheten. Margot Wallström skriver: "Det handlar inte om att det råder brist på kompetenta och begåvade kvinnor. Det handlar om att män väljer män. Så enkelt är det."

När Demokraterna i USA hade chansen att välja Hillary Clinton till sin presidentkandidat, valde man en man. Gång på gång händer samma sak. Mycket snack, men lite verkstad.

Några dagar efter två framgångsrika kongresser, Skogs- och Träfackets samt Grafiska Fackförbundets, som båda handlade om sammanslagning och bildande av ett nytt förbund, kommer en bitter eftersmak. Det tisslas och tasslas. Det fanns fyra ledningsposter som skulle besättas. Fyra ordföranden skulle väljas. Fyra valdes. Hur många kvinnor valdes? Noll! Mycket snack och lite verkstad.

Igår talade socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog om att hon avser kandidera till EU parlamentsvalet i juni 2009. Ulvskog kommer snart att ersättas på posten som partisekreterare. Att hon ska ersättas av en man tycks självklart, i alla fall om man tar del av det som skrivs och publiceras i ämnet. Jag dristar mig till att gissa att Ulvskog kommer att ersättas av en man med anknytning till Norrbotten.

Länge leve jämställdheten!