augusti 03, 2009

Stoppa vapenexporten - en gren är med!

------------------------------------ -
Ett bra och klockrent beslut togs i helgen av Broderskapskongressen. Äntligen är åtminsone en av rörelsens grenar inne på rätt spår när det gäller vapenexporten - nämligen att kräva ett stopp. Detta beslut tog Broderskaps kongress i helgen efter diskussion och behandling av en motion från Stockholm. Här följer en sammanfattning av motionen. Jag och förhoppningsvis många andra känner oss stolta och berörs positivt av detta beslut: --------------------------
Unnder åren har Sverige exporterat vapen till många krig. Bara under 80- och början av 90-talet exporterade Sverige vapen till 33 krig eller väpnade konflikter. Sju av krigen har gällt regeringsmakten, övriga 26 har varit olika typer av internationella konflikter. Några exempel på krig som Sverige exporterat vapen till under 80- och 90-talet: Storbritannien/Nordirland USA-Libanon, Indien-Pakistan, Thailand-Vietnam, USA-Irak. Varje år exporterar Sverige krigsmateriel runt om i världen för tusentals miljoner kronor. Det går att se en ständig tillväxt av den svenska vapenexporten.
• År 1990 exporterade Sverige vapen till 33 länder.
• År 2002 exporterade Sverige vapen till 51 länder.
• År 2004 exporterade Sverige vapen till 56 länder.
• År 2007 exporterade Sverige vapen till 57 länder.
Mot bakgrund av ovanstående kräver Södermalms Broderskapsgrupp, Broderskapsdistriktet i Stockholms stad, ….., ….., ….., ……, att Broderskapsförbundet beslutar:
Att ta ställning för att all svensk vapenexport ska totalförbjudas.

Att verka för att all svensk vapenexport ska totalförbjudas.
Att verka för att möjligheterna att starta en svensk fredsindustri utreds.
Att verka för att Sverige ska exportera fredsarbetare, fredsmäklare, fredsdiplomater, humanitärt stöd och bistånd.
Att verka för att Sverige ska profilera sig som ett föregångsland som fredsexportör i ökad omfattning.

Ett bra och viktigt beslut!
---------------------------